De voordelen van streek

Lokaal geproduceerd voedsel kopen is goed voor de streek: als je lokaal snackt, investeer je in die boeren en ondernemers die je kent of kunt leren kennen. Je draagt bij aan de identiteit, het landschap en de cultuur van de omgeving waarin je woont. De streekproducent die aan huis verkoopt is vaak wat minder grootschalig. Zijn of haar producten zijn gemaakt met wat meer aandacht, zonder kunstmest of gifstoffen, op een milieuvriendelijke manier.

Boter, kaas en eieren

Het veenweidelandschap van het Land van Wijk & Wouden is van oudsher bekend om de kaasmakerij en de wereldkwaliteit boter. De boeren houden koeien, maar ook schapen, die grazen op een stevige grasmat. Op de boerderijen wordt onder andere melk, yoghurt, ijs, boter, eieren en kaas geproduceerd. Als je op de fiets springt ben je binnen no-time bij ze, om ambachtelijke kaas te snacken of om een stukje vlees of bijvoorbeeld wol te kopen; warm, pluizig en helemaal van hier. Hier lees je meer over kaas van wereldklasse, en over onze eigen schaapherder in de polder!

Boeren Leidse kaas met sleutels, product uit de streek met beschermde oorsprongsbenaming. Foto: Marijke Langeveld

Bijengoud

Nu je toch op de fiets zit: haal een potje honing uit het Land van Wijk & Wouden! Imkers houden bijen en die zorgen, samen met de wilde bijen, dat bloemen en fruitbomen in de regio worden bestoven. Je vindt honing van hier bij veel boerderijwinkels en streekwinkels. Zo kun je genieten van de lekkerste, kleverigste, zoete honing uit de buurt. Hier lees je meer over de functie van bijen in het Land van Wijk & Wouden.

Plantaardig

In de drooggemaakte polders, zoals die in Hazerswoude en Kaag en Braassem, vind je meer akkerbouw en tuinbouw. De boeren telen er uien, aardappels, graan, bonen, spruiten, pompoenen, koolsoorten, asperges en meer.

Aardappels op volle grond in Gelderswoude. Foto: Martijn van der Nat

Wildplukken

De echte streekliefhebber weet dat je verder kunt kijken dan groente en fruit van de boer: ook in de vrije natuur en in voedselbossen kom je allerlei eetbaars tegen: bramen, vlierbloesem, hazelnoten, walnoten, lisdodde en brandnetels bijvoorbeeld. Als je gaat wildplukken, zorg dan dat je toestemming hebt van de eigenaar en dat je plukt op een schone plek. Of ga eens met iemand op stap!

Sap

En als je ’s middags terugkomt van je rondje streekshoppen, dan plof je op de bank met een glas appelsap – natuurlijk van de hoogstamfruitbomen uit het Land van Wijk & Wouden. Die groeien al eeuwen in het gebied. Heel handig, omdat grazende koeien en schapen niet aan het fruit kunnen knabbelen. De hoogstambomen zijn een levend erfgoed, en jij als sapdrinker steunt heel direct het beheer van dit erfgoed in de polder. Goed bezig!

Wist je dat in onze streek ook wijn wordt gemaakt? Foto: Marijke Langeveld