Op stap met de geuzen

“Vandaag gaan we iets spannends doen”, roept onze kapitein. “We gaan Leiden ontzetten! De stad wordt belaagd door Spaanse soldaten, het duurt al zo lang dat er hongersnood is. Daarom gaan wij, als geuzen, een route verkennen over het water. De landerijen rondom Leiden zijn allemaal onder water gezet, sorry boeren, maar nu kunnen we de stad vanuit onverwachte hoek bevrijden!”

Gelukkig hoeven we niet écht strijd te leveren met de bezetter. We zitten lekker in het zonnetje in de boot van Rondvaart Zoetermeer. Iedere week vaart de boot uit, en regelmatig is er een thema-rondvaart; wij varen mee op de Geuzenvaart, waarbij we de route varen die de Geuzen namen, via de rivier bij Zoeterwoude naar de binnenstad van Leiden.

Leuke leerzame boottocht

Kapitein Coen: “Onze missie is om tijdens een boottocht op een leuke manier te vertellen over het landschap; de ontstaansgeschiedenis, historische gebeurtenissen, het boerenleven, waterhuishouding en de natuur in het gebied.” De stichting, opgericht in 2013, wordt helemaal gerund door vrijwilligers en bestaat zonder winstoogmerk. Acht schippers en acht gidsen bemannen de boot, De Meervaarder, voor de tochtjes over de rivieren en plassen.

 

Zoeterwouds kostuumdrama

Ondertussen varen we over de Weipoortse Vliet, een zijarm van de Oude Rijn, bij Zoeterwoude. “Die geuzen”, vertelt de kapitein, “dat was natuurlijk een bij elkaar geraapt zootje tuig. Die plunderden her en der van alles! Zoeterwoude heeft niet veel te vieren, de geuzen hebben op 2 oktober het hele dorp platgebrand. Omdat het dorp katholiek was, denk ik, en de geuzen protestants.”

Tijdens de Geuzenvaart zijn er niet alleen schippers en gidsen, maar ook vrijwilligers die – in kostuum! – het Leidens ontzet even heel dichtbij brengen. Aan de waterkant zien we Spaanse soldaten en op het water komen Leidse burgers ons om wittebrood vragen. Als volleerde watergeuzen helpen we ze natuurlijk, want: “Geuzen zijn geen Spekken!”