Zin om op een mooie dag lekker de fiets te pakken? Onze tip: De Boerenkaasroute. Een nieuwe Beleefroute die je dwars door de polders rondom Zoeterwoude voert. Met onderweg heel veel leuke plekken, weidse uitzichten en smakelijke lokale snacks. Leuk om samen met de kids te doen, want er valt onderweg ook veel te spelen en te ontdekken. Proef, beleef en ervaar zelf hoe mooi het Land van Wijk & Wouden is.

Foto: Unsplash
Lekker uitwaaien
De Boerenkaasroute brengt je regelrecht de schoonheid van een oer-hollands landschap in. Heerlijk om even uit te waaien tussen al het water, de molens en de boerenbedrijven. In de bermen zie je (in het goede seizoen) een zee van bonte bloemen. Deze bloemenlinten zijn een paradijs voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. En ze zijn natuurlijk heel mooi om te zien! Maar er valt ook veel te doen onderweg: wie zin heeft in een pauze kan afstappen bij streekwinkels, bezoekboerderijen en lunchplekjes. Op verschillende plekken langs de route kom je informatiepanelen en audiopalen tegen, waar je meer leert over de natuur en historie van het gebied.
Audionetic Oud Zoeterwoude en de Romeinen
Eigenlijk hebben we de oorsprong van Zoeterwoude te danken aan de Romeinen! Rond 40 na Chr. bouwden zij iets ten noorden van het dorp, langs de Oude Rijn, een aantal forten voor hun leger. Om deze forten met elkaar te verbinden werd er op de zuidoever een weg aangelegd. Erlangs en in de buurt ontstond bewoning. Zo ook in de 8e eeuw in het huidige Weipoort van Zoeterwoude, langs de Weipoortse Vliet. Het verhaal gaat dat het huidige Zoeterwoude is ontstaan nadat er in de 13e eeuw regelmatig overstromingen waren door stormvloeden. Men vond toen hier, in een ontgonnen gebied, een drogere plek om te wonen! In het landschap herken je nog steeds veel van de geschiedenis van de streek.
Beroemde kaas
Op de Boerenkaasroute mag de beroemde kaas uit het Land van Wijk & Wouden natuurlijk niet ontbreken. Zo kom je langs Kaasboerderij Captein, een familiebedrijf waar ze al generaties lang boerenkaas maken op de ambachtelijke manier. Voor de moderne fietser is er inmiddels een kaasautomaat (waar je gevacumeerde stukjes overheerlijke kaas kunt kopen) en een melktap, waar je zelf rauwe melk kunt aftappen. Er staat een audiopaal die uitleg geeft over hoe boerenkaas gemaakt wordt, in het kader hieronder geven we alvast een voorproefje.
Je kunt ook even pauzeren bij Zuivelboerderij Veldhoeve. Daar tap je bij de zuivelbar je eigen glaasje boerenmelk, met heerlijk romige smaak. Vanuit de bar heb je een prachtig uitzicht over de polder en kun je grutto’s, kemphanen of kieviten spotten.

Foto: Marijke Langeveld
Audionetic Kaasboerderij Captein
Hoeveel melk geeft een koe?
Koeien geven uiteraard alleen melk na de geboorte van een kalf. Het kalfje mag een paar dagen drinken bij zijn moeder, waarna het opgroeit in een andere stal. De koe geeft dan nog 10 tot 12 maanden melk. Omgerekend zo’n 35 pakken per dag! Na 300 dagen melken krijgt de koe 2 maanden rust. Daarna krijgt ze een nieuw kalf.
Hoe wordt kaas gemaakt?
Van deze melk wordt de volgende dag goudgele kaas gemaakt. Hiervoor heb je ook stremsel en zuursel nodig. Zuursel geeft de kaas smaak en zorgt voor de houdbaarheid. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in melk (eiwit en vet) samenklonteren. Zo wordt de melk dikker, waarna het in stukjes wordt gesneden tot kleine, witte korrels. Deze korrelige, `wrongel` wordt in een rond vat samengeperst. Hierna rollen de kazen in een pekelbad. Dit zout zorgt ervoor dat de kaas stevig wordt, smaak krijgt en langer houdbaar is. Daarna volgt het bekende plastic beschermlaagje om vochtverlies en schimmelvorming te voorkomen. En dan kan het rijpen beginnen!
Meer weten over de kaas in het Land van Wijk & Wouden?
Check ons verhaal over kaas van wereldklasse!
Pak de fiets
Zelf de fiets pakken? Hier vind je alle praktische informatie over de route. Een goed startpunt is recreatief transferium / TOP Zoeterwoude, Groene Hartplein 4 in Zoeterwoude. Hier vind je Streekwinkel Boer en Goed, natuurspeeltuin De Swetse Speeldernis en restaurant La Place. De route is vanaf TOP Zoeterwoude gemarkeerd met rechthoekige bordjes met een witte koe erop.
Wildplukken en biggetjes knuffelen
Als je een middagje lekker buiten bezig wilt zijn vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Boerderij ’t Geertje. Je kunt er geiten voeren, biggetjes knuffelen en zelfs een roeibootje pakken. Nieuw zijn het Avonturen- en Wildplukpad, waarbij de kinderen zelf op zoek mogen naar eetbare wilde planten. Wie weet geniet jij aan het eind van de middag wel van een heerlijke – en superwilde – salade van vogelmuur, zuring, zevenblad en madeliefjes voor de versiering.
Meer informatie