Zin om op een mooie dag lekker de fiets te pakken? Onze tip: De Boerenkaasroute. Een nieuwe Beleefroute die je dwars door de polders rondom Zoeterwoude voert. Met onderweg heel veel leuke plekken, weidse uitzichten en smakelijke lokale snacks. Leuk om samen met de kids te doen, want er valt onderweg ook veel te spelen en te ontdekken. Proef, beleef en ervaar zelf hoe mooi het Land van Wijk & Wouden is.

Foto: Unsplash

Lekker uitwaaien

De Boerenkaasroute brengt je regelrecht de schoonheid van een oer-hollands landschap in. Heerlijk om even uit te waaien tussen al het water, de molens en de boerenbedrijven. In de bermen zie je (in het goede seizoen) een zee van bonte bloemen. Deze bloemenlinten zijn een paradijs voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. En ze zijn natuurlijk heel mooi om te zien! Maar er valt ook veel te doen onderweg: wie zin heeft in een pauze kan afstappen bij streekwinkels, bezoekboerderijen en lunchplekjes. Op verschillende plekken langs de route kom je informatiepanelen en audiopalen tegen, waar je meer leert over de natuur en historie van het gebied.

Beroemde kaas

Op de Boerenkaasroute mag de beroemde kaas uit het Land van Wijk & Wouden natuurlijk niet ontbreken.  Zo kom je langs Kaasboerderij Captein, een familiebedrijf waar ze al generaties lang boerenkaas maken op de ambachtelijke manier. Voor de moderne fietser is er inmiddels een kaasautomaat (waar je gevacumeerde stukjes overheerlijke kaas kunt kopen) en een melktap, waar je zelf rauwe melk kunt aftappen. Er staat een audiopaal die uitleg geeft over hoe boerenkaas gemaakt wordt, in het kader hieronder geven we alvast een voorproefje.

Je kunt ook even pauzeren bij Zuivelboerderij Veldhoeve. Daar tap je bij de zuivelbar je eigen glaasje boerenmelk, met heerlijk romige smaak. Vanuit de bar heb je een prachtig uitzicht over de polder en kun je grutto’s, kemphanen of kieviten spotten.

Foto: Marijke Langeveld

Pak de fiets

Zelf de fiets pakken? Hier vind je alle praktische informatie over de route. Een goed startpunt is recreatief transferium / TOP Zoeterwoude, Groene Hartplein 4 in Zoeterwoude. Hier vind je Streekwinkel Boer en Goed, natuurspeeltuin De Swetse Speeldernis en restaurant La Place. De route is vanaf TOP Zoeterwoude gemarkeerd met rechthoekige bordjes met een witte koe erop.