Terug in de tijd

Op een zonnige middag nodigt Gerard ons uit om een reisje door de tijd te maken. We spreken af in de oude telefooncentrale van Zoeterwoude, het hoofdkwartier van de Stichting Oud Zoeterwoude, waar regelmatig exposities te zien zijn over de geschiedenis van het dorp.

Een historische band met Leiden

“De geschiedenis van Zoeterwoude is extra boeiend door de band met de stad Leiden”, vertelt Gerard. “In 1574 speelde het een belangrijke rol bij het ontzet van Leiden. De boeren zetten de de polders van Zoeterwoude onder water om te voorkomen dat Spaanse soldaten konden oprukken, en de Geuzen de mogelijkheid te geven de stad over het water te bevrijden.”

Gerard van der Hoeven, voorzitter van Stichting Oud Zoeterwoude. Foto: Ayman Ghoujal.

Schaatsvereniging

“Zoeterwoude was een veel grotere gemeente, veel grondgebied is Leids geworden. Zo heb ik ontdekt dat de schaatsvereniging van Zoeterwoude eind negentiende eeuw werd opgericht in het café aan de Herenstraat in Leiden dat nu de Tregter heet, maar toen nog Ruimzicht. Toen daar de eerste schaatswedstrijden werden georganiseerd was het nog de gemeente Zoeterwoude.”

Een kopie van de koopakte van Kaasboerderij Onderwater. Foto: Ayman Ghoujal.

Boerenbedrijven

Nog altijd zijn er veel boerenbedrijven actief in Zoeterwoude. “Veel kaasmakers, dat is echt typisch Zoeterwouds”, zegt Gerard. “Veel van hen leren het vak nog van hun ouders en zetten zo het familiebedrijf voort.” Hij laat ons een oud document zien, één van de topstukken uit de collectie van de stichting: een kopie van de koopakte van Kaasboerderij Onderwater. Een stukje historisch Zoeterwoude, maar je kan er ook vandaag nog gewoon kaas kopen!

Bijzonder landschap

Zoeterwoude is een groene, weiderijke gemeente. Ruim negentig procent is niet bebouwd. Je vindt in het landschap onder andere kerkepaden, die vroeger werden gebruikt om van de boerderijen naar de kerken te gaan, en nu in gebruik zijn als fietspaden. “De kerkepaden zijn schitterende landschapselementen,” vertelt Gerard, “daar moeten we zuinig op zijn. Het Gelderswouds kerkepad bijvoorbeeld, het Hellepad en het Zwetpad.”

Ontdek het zelf

Zelf Zoeterwoude ontdekken? Check Boerenlandpaden, proef de typische Zoeterwoudse zuivelproducten, of wees welkom in Oudheidkamer Suetanborgh!