“Yoghurt, ijs en kaas komen van de boer vlakbij de stad”

 

Afgelopen Bevrijdingsdag bezocht wethouder Martine Leewis de populaire Streekmarkt van Land van Wijk & Wouden in de Doezastraat in Leiden.

Martine Leewis, wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer openbare ruimte van gemeente Leiden, is enthousiast over deze jaarlijkse streekmarkt die door stichting Land van Wijk & Wouden wordt georganiseerd. “Zo’n streekmarkt is een uitgelezen gelegenheid voor agrariërs uit de omgeving van Leiden om hun producten, kennis en vakmanschap te delen met Leidenaren. Het valt mij altijd weer op hoe klein de fysieke -, maar hoe groot de mentale afstand tussen ‘stad’ en ‘ommelanden’ soms is. Terwijl ‘ons’ buitengebied van essentieel belang is voor Leiden. Om te fietsen, wandelen, varen en om kinderen en volwassenen te laten ervaren dat er prachtige producten vandaan komen. Een mamma koe geeft niet alleen melk voor haar kalfje, wij maken er ook boter en kaas van. Op de streekmarkt mochten talloze enthousiaste kinderen dat zelf uitproberen, en daarmee ervaren waar hun eten vandaan komt.  Yoghurt, een ijsje of kaas komen van de boer vlakbij de stad!”

Groene kansen

Leewis vervolgt: “We merken in Leiden dat de belangstelling voor groen, duurzaamheid en biodiversiteit geweldig groeit. Onze eigen vorm van stadslandbouw, bijvoorbeeld bij het Zoete Land, heeft een wachtlijst voor ‘Oogstdeelnemers’ en vrijwilligers. Buurtmoestuinen schieten als paddenstoelen uit de grond, geveltuinen zijn allang geen kleinschalig experiment meer, onder ‘Samen aan de Slag’ (met groen) hebben we al meer dan 1.000 convenanten gesloten met buurten en buurtbewoners.  We gaan als gemeente aan de slag met de Groene Kansenkaart. Hierop geven wij aan waar wij kansen voor vergroenen zien, die we zelf kunnen oppakken. Maar de gemeente ‘gaat’ maar over 40% van de stad, de rest is van burgers, ondernemers, instellingen. Dus daarmee gaan we graag in gesprek over het verder vergroenen van onze stad. Ik wil de agrariërs uit de streek ook heel graag betrekken bij de Leidse groene ambities. Dus iedere lezer die mee wil doen: op 29 mei organiseren we een stadsgesprek over vergroening en de Groene Kansenkaart in PLNT. Aanmelden kan via www.leiden.nl/groenekansen.”