Zomerfruit

Misschien denk je dat er in het Land van Wijk & Wouden vooral kaas en zuivelboerderijen zijn. Die zijn er ook, maar er zijn even zoveel boerderijen waar groenten en fruit worden gekweekt. In de boomgaarden groeien appels, peren en kersen en op het land groeien bijvoorbeeld aarbeien, tomaten, paprika’s en asperges.

Lees voor meer informatie het verhaal Het geheim van de hoogstamboom.

Poldertip

Maak een aardbeienijsje

Heb je zin in een ijsje dan kan je natuurlijk naar de supermarkt rennen, maar het is veel leuker om zelf ijs te maken. Dit heb je nodig: 225 gram diepvriesaardbeien, 225 gram kwark, 110 gram verse aardbeien, ½ eetlepel honing. Doe alle ingrediënten in de blender en vul de ijsvormpjes met de aardbeienmousse. En nu komt het moeilijkste stuk, je moet nog 4 uur wachten totdat je ijsje bevroren is en je er lekker van kan smullen.

Poldervraag

Hoe oud kan een fruitboom worden?

Een fruitboom die goed wordt verzorgd kan wel 100 tot 150 jaar oud worden. Wie een hoogstamfruitboom goed wil verzorgen moet gaan hoogtevrees hebben. Want juist de oude takken aan de buitenkant van de kroon moeten worden verwijderd. Zo krijgen nieuwe takken kans om te groeien. Het mooiste fruit groeit op takken die 2 tot 6 jaar oud zijn.

Streekmarkt Doezastraat

Kom kaas, zuivel, honing, groente, worst, fruit, brood en andere smaakmakers uit het Land van Wijk & Wouden proeven op de gezellige streekmarkt! De Streekmarkt Doezastraat is ieder jaar op bevrijdingsdag, 5 mei.

Kijk voor meer informatie op de website Streekmarkt Doezastraat.

 

Bloemrijke bermen met bijen en vlinders

Bijen zijn belangrijk voor de boeren en de polders: ze zorgen voor de bestuiving van bloemen, zodat de planten vruchten kunnen maken. In het Land van Wijk & Wouden zijn verschillende paradijsjes voor bijen en vlinders.

Lees voor meer informatie het verhaal Gezoem in de Polder.

 

Poldertip

Maak van je tuin of balkon een paradijsje voor bijen?

Eigenlijk is het heel simpel. Laat je tuin een beetje verwilderen. Laat het onkruid met bloemetjes lekker staan en maai het gras wat minder vaak. Zet de keukenkruiden buiten en poot of zaai wat extra bloemetjes. Verder hoef je niks te doen. Simpel toch?

 

Boerenlandpaden gaan weer open

De Boerenlandpaden in het Land van Wijk & Wouden zijn meer dan alleen wandelroutes: het zijn avonturen in de polder! Op een Boerenlandpad kan je zomaar oog in oog komen te staan met een koe, of moet je soms even op een groepje schapen wachten voor je verder kunt. Wie zachtjes doet kan kikkers of vogels spotten. Ieder seizoen en iedere dag geeft de boerennatuur weer andere kleuren en geuren. Kies één van de boerenlandpaden of maak je eigen combinatie. De boerenlandpaden zijn in het land gemarkeerd, iedere route heeft zijn eigen kleur. Iedere wandeling begint bij een TOP of een andere locatie met parkeergelegenheid. De Boerenlandpaden zijn geopend van 15 juni tot en met 15 maart. Tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juni) zijn de boerenlandpaden gesloten voor publiek. Tip! Neem contant geld mee om onderweg iets lekkers te kopen in één van de boerderijwinkels. Dat wordt smullen!

Kijk voor meer informatie op de website Boerenlandpaden.

 

Lekker buiten spelen

Het is lekker weer en de kinderen hebben vakantie, wat ga je doen? Naar Buiten! Leiden heeft een nieuwe Buitenspeelkaart gemaakt met de leukste plekken in Leiden in omgeving. Is er geen buitenspeelplek in de buurt? Geen probleem bekijk dan de 50-dingen kaart die je buiten gedaan moet hebben weer eens. Op de kaart staan 50 (en nog eens 50) superleuke dingen op die je buiten kunt beleven, onderzoeken of maken. In de tuin, in het park, op het strand of in het bos. Probeer alle dingen af te strepen. Maak een selfie of neem een mooie vondst mee als bewijs. Je kunt de meeste dingen alleen doen maar het is natuurlijk nog veel leuker als je vriendje, zusje, neefje of buurmeisje ook meedoet!

Kijk voor meer informatie en het downloaden van de Buitenspeelkaart of de 50-dingen kaart op de website van Naar Buiten!

 

Ga op wildplukavontuur

Een wildplukwandeling is een struintocht door een natuurgebied of park. Op een vierkante meter zijn vaak al verschillende eetbare wilde groenten of kruiden te vinden. In het Land van Wijk & Wouden zijn verschillende gidsen actief die je graag leren wat je wel of niet kunt eten. Liever zelf op pad download dan de Wildplukkaart van Naar Buiten! Voor kinderen is de wildplukpad bij Boerderij ’t Geertje een aanrader! Kijk voor een overzicht van de wildplukwandelingen in de Land van Wijk & Wouden agenda.

Poldertip

Maak lekkere tapenade van paardenbloemen

Zowel de groene bladeren als de gele bloemen van de paardenbloem zijn eetbaar. Zo kan je van de gele bloemdelen van de paardenbloem met sinaasappel en kleine stukjes dadel een heerlijke tapenade maken. Denk bij het plukken van de paardenbloemen aan de wildplukregels, pluk niet vlak langs de weg en niet op plekken waar met gif wordt gespoten.