Fruitbomen snoeien en wilgen knotten

In de winter lijkt het rustig op de boerderij, maar niets is minder waar. De winter is het seizoen voor onderhoud aan de stallen, het erf maar zeker ook natuuronderhoud. Fruitbomen snoeien, wilgen knotten, sloten en poelen uitbaggeren, insectenhotels bouwen, bloembollen poten of onderhoud aan houtwallen. Allemaal winterklussen waarbij veel boerderijen wel wat hulp kunnen gebruiken. Dus geef je op voor de natuurwerkdagen op de boerderij voor een actieve dag in de buitenlucht.

Kijk in de Agenda voor meer informatie over natuurwerkdagen.

 

Poldertip

Bouw een hut van wilgentenen?

Steek lange, dikke wilgentenen schuin in de grond en vlecht dunnen takken tussen de dikke staande takken door. Het leuk is dat het helemaal niet nodig is om het vlechtwerk dicht te maken want de wilgentenen zullen vanzelf weer uitlopen en zorgen voor een mooie groene hut. Tip: Laat de dunne wilgentenen eerst in water te weken, dan ze weer makkelijk te buigen.

 

Polderspruiten

Op het land groeien nog enkele groentes; wortel, pastinaak, boerenkool en natuurlijk spruiten zijn bekende wintergroenten. Op de boerderij van de familie Zonneveld ben je welkom om te komen helpen in de oogstperiode. Als je de uitdaging aandurft tenminste.

Lees het verhaal In de spruiten voor meer informatie.

Poldertip

Poldertip: Spruitjes? Lekker!

Prik vijf gekookte spruitjes aan een satéprikker en leg de stokjes nog een paar minuten in de satésaus. Serveer met kroepoek, gedroogde uitjes en een beetje sambal. LEKKER! Wil je nog meer avontuur? Probeer dan eens een Italiaanse salade met fijn gesneden rauwe spruitjes.

 

Bijzondere kazen

Boeren Leidse Kaas met Sleutels wordt al eeuwen lang gemaakt van de magere melk die overblijft na boterbereiding. De kaas heeft daardoor een laag vetpercentage en een fijne krachtige smaak. Vaak wordt komijnzaad toegevoegd voor net dat beetje extra pit en de komijn maakt ook dat de kaas net iets beter snijdbaar wordt. De bereiding van de kaas is grotendeels handwerk en de kaas wordt nog maar op enkele kaasboerderijen in deze regio gemaakt. Een exclusieve kaas voor echte fijnproevers is de Boeren Leyden Traditoneel. Deze Boeren Leidse Kaas heeft minimaal een jaar gerijpt. Per jaar behalen slechts 300 tot 500 kazen de gezegende leeftijd van 12 maanden, de vereiste minimum leeftijd om het Presidium etiket te krijgen.

Lees het verhaal  ‘Exclusief genieten van Boeren Leidse Kaas met Sleutels’ voor meer informatie over Boeren Leidse Kaas met Sleutels.

Neem een grote hap van de Boeren Goudse Oplegkaas en proef de subtiele smaak van walnoten en hazelnoten, met een hartige beet. Boeren Goudse Oplegkaas wordt geproduceerd in de zomermaanden en rijpt daarna op ongeverfde houten planken, minimaal 18 maanden maar soms veel langer tot wel vijf jaar! Pas na rijping heeft de kaas de typerende prettige, smeuïge textuur met lichte botergeur en de subtiele smaak van walnoten en hazelnoten met een hartige beet.

Lees het verhaal ‘Trots op Boeren Goudse Oplegkaas’ voor meer informatie over Goudse Oplegkaas.