Lammetjesdagen

In het voorjaar worden de lammetjes geboren. Niks is leuker dan te kijken naar die schattige diertjes die huppelen in de wei, of lekker in het stro te knuffelen met de zachte lammetjes. Om iedereen de kans te geven organiseren veel boerderijen een Lammetjesdag.

Poldervraag

Waarom hebben schapen soms een gekleurde vlek in de vacht?

Wie goed op let ziet aan het einde van de herfst schapen met een blauwe, rode of groene vlek op de kont in de weilanden wonen. Die vlek betekent dat het schaap is gedekt door de ram. Zodra de ram het weiland in mag bij de schapen doet de boer de ram een dektuigje om met een gekleurd blok verf/krijt. Als de ram de ooi dekt laat het dekblok een gekleurde vlek achter in de vacht van de ooi (vrouwtjes schaap). Vijf maanden nadat de eerste gekleurde vlekken in het weiland zijn verschenen, worden de eerste lammetjes geboren.

 

Koeiendans

In de lente, als het gras lang genoeg is en de grond droog, mogen de koeien de wei in na een hele winter binnen te hebben gezeten. Ze springen, draaien rondjes en trekken sprintjes in de open wei, ze doen even helemaal gek van blijdschap. Zoveel enthousiasme, dat werkt aanstekelijk, en jij kan daar bij zijn! Hou de agenda van Kidsproof en Land van Wijk & Wouden in de gaten, want een koeiendans wordt vaak pas kort van te voren aangekondigd. Het is namelijk van het weer afhankelijk wanneer de koeien weer naar buiten gaan. Het weiland moet droog genoeg zijn en er moet voldoende lekker vers gras zijn om te eten, pas dan gaan de dames graag naar buiten.

Kijk voor meer informatie op de pagina Koe Alert.

 

Poldertip

Koeiendans Online

Nu al zin in een vrolijke koeiendans? Bekijk de pagina Koeiendans Online.

Poldervraag

Poldervraag: Hoeveel melk geeft een koe?

Koeien geven alleen melk na de geboorte van een kalf. Het kalfje mag een paar dagen drinken bij zijn moeder, waarna het kalfje samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes opgroeit in een andere wei. De koe geeft dan nog 10 tot 12 maanden melk. Omgerekend zo’n 35 pakken per dag! Na 300 dagen melken krijgt de koe twee maanden rust, zodat ze weer helemaal fit is voor het volgende kalfje.

Poldervraag

Poldervraag: Wat is graskaas?

Wist je dat ongeveer 6 weken nadat de koeien voor het eerst naar buiten zijn gegaan de lekkere romige graskaas in de boerderijwinkels te koop is. Ga dan nog eens terug naar de boerderij waar je naar de koeiendans hebt gekeken. Graskaas is een heerlijke zachte en romige boerenkaas.

Lees voor meer informatie het verhaal over Kaas van wereldklasse.

 

Beleefroutes

Stap op de fiets en rij het avontuur in! Bijzondere, spannende, lekkere en avontuurlijke fietsroutes waarbij altijd iets te beleven valt.

Boerenkaasroute Zoeterwoude

Proef, beleef en ontdek de prachtige polders van Zoeterwoude. Deze schitterende fietsroute brengt je langs oude molens, vlindertuinen, streekwinkels en bezoekboerderijen. Bij de informatiepanelen en audiopunten onderweg leer je van alles over boerenkaas en weidevogels. Ook leidt de route langs de ijsboerderij en het wildplukpad, dikke hits voor wie met kinderen op pad is. Dorst of lekkere trek gekregen? Langs de route is alle ruimte om te picknicken, fantastisch uitzicht gegarandeerd.

Lees voor meer informatie het verhaal over de Boerenkaasroute Zoeterwoude.

Beleefroute Duin, Horst en Weide

Met het hele gezin een Beleefroute fietsen? Dat kan! Deze Beleefroute tussen Leiden, Den Haag en Zoetermeer is niet alleen ontzettend leuk als volwassene, maar zit ook boordevol coole belevenissen voor kinderen. De route gaat langs speeltuinen, bezoekboerderijen en plekken waar je bootje kunt varen. Onderweg kun je lekker lunchen (en snacken). Beleefroute Duin, Horst en Weide is best een pittig tochtje (25km). Maar er zijn veel leuke stops onderweg, en veel mogelijkheden om de route in te korten. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Boerderij ’t Geertje de boot pakken naar recreatiegebied Vlietland.

Lees voor meer informatie de blog van Kidsproof over de beleefroute Duin, Horst en Weide.